3BaLo: Stage Methodeschool

GO! FREINETSCHOOL DE ZWIEREZWAAI, VILVOORDE  

28/03/2022 & 19-22/04/2022

Observeren en lesgeven in de methodeschool Freinet is weer eens iets helemaal anders dan wat ik tot nu toe reeds gewend was.

En dat sprak me net zo aan. Die andere manier van lesgeven. Het was wederom een enorme leerrijke stage, en ik ben blij dat ik voor deze optie gekozen heb.


STERKE PUNTEN

Les Romeinse cijfers:

  • Hier heb ik ingespeeld op een werkstuk van een leerling. Maar ook naar de leefwereld van de leerlingen gebracht door in te spelen op het stadhuis van Vilvoorde, tatoeages van Justin Bieber en Rihanna (pop-artiesten). Deze les heb ik eveneens geleidelijk opgebouwd, van introductie over verwerving tot verwerking.
  • Het bordschema bouwde ik stelselmatig op. Bij de opmaak van deze werkbundel heb ik veel tijd gestoken in een gedifferentieerde uitwerking hiervan volgens het driesporenbeleid. Het aantal oefeningen die ik voorzien had in de gegeven tijd was een haalbare kaart voor de leerlingen.

Zelfsturing: Ik volgde de zelfsturing zoals de leerlingen dit reeds gewoon zijn bij Freinet. Bij de dagstarters konden de leerlingen indien gewenst zelfstandig aan het werk, en konden ze - indien nodig - steeds terugvallen op de hulpkaarten die ik meegaf. Ik was ook beschikbaar voor extra begeleiding waar nodig.

Les Frans: hier paste ik spelend en bewegend leren toe om de leerstof te verwerken

Positieve houding naar leerlingen toe:

  • Bij sommige leerlingen moest ik op zoek gaan naar een 'trigger' om hen geactiveerd te krijgen. Of om vanuit hun interesse samen een insteek te vinden voor bijvoorbeeld een creatieve verwerking van een werkstuk, vb. StopMotion filmpje over 'Slavernij'
  • Contact stimuleren tussen leerlingen: bij onderzoeken probeerde ik de leerlingen te stimuleren om samen te bespreken hoe dit aan te pakken, wie doet wat?

Bereidheid om bij te leren: Gedurende de hele stage, heb ik zowel de mentor als de directrice als andere leerkrachten en natuurlijk ook de leerlingen bevraagd over het reilen en zeilen van de Freinet school.

Introductie lettertype 'OpenDyslexic': In mijn werkbladen gebruikte ik onder andere het lettertype 'Open Dyslectic', een goed leesbaar lettertype voor dyslectici, maar uiteraard werkt dit voor iedereen. De mentor was hier nog niet mee bekend, en ze gebruikt het nu ook.

WERKPUNTEN

Wat de dagstarter betrof was ik misschien te overmoedig in het aantal oefeningen die te maken waren op 15 min. tijd. Dit merkte ik vooral toen ik de extra instructie gaf in de mini-klas.


REFLECTIE /ALTERNATIEVEN


De stage bij de Freinet school is voor mij een hele positieve en leerrijke ervaring geweest. Van de inrichting van klas en school, de werking ervan, de toepassingen in de klas, maar ook daarbuiten door bijvoorbeeld de ouderbetrokkenheid. Of ikzelf klaar ben om als leerkracht daar aan de slag te gaan laat ik nog in het midden, maar ik ben er wel van overtuigd dat deze methode (ook) werkt.

© 2020 Antony De Graaf. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin