23. Gekke kleurencirkels - Beeld
OPDRACHT: Deze oefening is gebaseerd op de kleurencirkels van Kandinsky. Gebruik verschillende pagina's uit je schetsboek. Verdeel de pagina's in ongeveer gelijke vierkanten. (Je mag dit met de vrije hand doen). Teken nu allemaal cirkels van klein naar groot in de vierkanten (zie voorbeeld). Deze cirkels mag je nu vullen met kleuren. Het is de bedoeling dat je kleuren mengen oefent.
Je kan in één vierkant één kleur gebruiken dat je telkens donkerder of lichter maakt bijvoorbeeld maar je kan de cirkels ook inkleuren met complementaire kleuren of contrasterende kleuren enzovoort. Maak gebruik van de kleurencirkel om je hierbij te helpen.
Criteria:
Er wordt voldoende geëxperimenteerd met kleuren (complementaire kleuren, contrasterende kleuren, kleurenverzadiging, kleurtinten, kleurharmonie)
Je hebt minstens 3 bladzijden in je schetsboek gebruikt.
UITVOERING:



KLEURENSTUDIE 01
KLEURENSTUDIE 02
KLEURENSTUDIE 03
REFLECTIE: Deze opdracht bevond zich in mijn comfortzone. Hoewel het van mijn vroegere studies (1997-2001) geleden is dat ik nog echt geschilderd heb, vond ik het rustgevend om de penselen nog eens vast te pakken. Het werkt ook aanstekelijk, mijn kinderen (5 en 9 jaar) sloten meteen aan om mee te doen! De kleurenstudies van Kandinsky zijn een heel dankbaar onderwerp om in de klas ook met de leerlingen mee aan de slag te gaan.
In mijn eerste kleurenstudie ben ik begonnen met links en rechts 1 kleur te kiezen, en deze in tinten van donker naar licht weer te geven. Hierbij koos ik voor complementaire kleuren, zodat deze elkaar versterken tot een combinatie in de middelste cirkel.
In de tweede kleurenstudie heb ik op de bovenste lijn eerst gebruik gemaakt van de kleuren die elkaar opvolgen in de kleurencirkel, wat tot harmonieuse gehelen leidt. Om nadien op de onderste lijn vrijere combinaties te maken, waarbij meerdere kleuren gemengd werden, en meer contrast tot uiting kan komen (cfr. laatste kleurencirkel met gele achtergrond).
In de derde kleurenstudie, ben ik nog vrijer aan de slag gegaan. Door het mengen van verschillende kleuren verkreeg ik ook nieuwe resultaten (cfr. het bruin en kaki-groen), door te spelen met de verzadiging werd ook meteen het evenwicht van de cirkel bepaald.