28. Jezelf laten dansen met stop-motion - Media/Beweging/Dans

30-12-2020

OPDRACHT: Gebruik stop-motion om jezelf, enkel met foto's van stilstaande houdingen, te laten dansen. Kies een locatie en bereid een bewegingsstukje met houdingen voor (of improviseer). Fotografeer houding per houding en monteer tot een stop-motion filmpje.

Criteria:

  • Je bewijst met het filmpje de kennis en vaardigheden van stop-motion.

  • Het stop-motion filmpje is gemaakt met lichaamshoudingen en heeft als effect dat via de stilstaande houdingen een beweging ontstaat.

  • Het filmpje laat zien dat je de mogelijkheden van stop-motion hebt verkend: je kan een beweging opbouwen, maar ook plots 'verspringen'. Je hebt gefilmd in een interessant kader dat een bepaalde sfeer weergeeft.

  • Eindresultaat is minimaal 30 sec.


UITVOERING:


REFLECTIE: Deze opdracht bevond zich in mijn stretchzone. Stop-motion vind ik een heel leuk media, maar tot nu toe beperkte dit voor mezelf tot het heel geïnteresseerd bekijken ervan. Zelf had ik het nog niet uitgeprobeerd, en zeker niet met mezelf als hoofdrolspeler. Spannend dus! Eerst het op zoek gaan naar hoe ik dit technisch best aanpak, en dan een scèneverloop bedenken...

Dit filmpje zou als titel 'de lichtdans' kunnen krijgen. Het kader wordt bepaald door de 'licht-zone' als dansgebied, dansen onder de 'spotlight'. Het verloopt als volgt:

Het licht is uit, ik 'klim' er doorheen verschillende houdingen naar toe, en steek het licht aan door een vingerknip: tijd om te dansen! Het dansgevoel wordt opgebouwd door het combineren van de verschillende stilstaande bewegingen. Dit wordt nog meer geaccentueerd door een verspringing in het beeld waarbij mijn haar plots losgaat. De dans gaat verder rond het licht. Een laatste verspringing: door het klappen in de handen gaat het licht uit. Einde van de 'lichtdans'.

Stop-motion is zeker één van de media die ik een keertje met leerlingen wil beoefenen. Het lijkt me voor hen ook heel leerrijk, én je kan er verschillende vak- en leergebieden tegelijkertijd in aan bod laten komen.


© 2020 Antony De Graaf. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin