31. Lijnen en strepen - Beeld
OPDRACHT: Ga in de omgeving op zoek naar lijnen en strepen. Kom je er veel tegen? Waar zie je zoal lijnen en strepen? Ga ook eens op zoek naar lijnen die niet zijn aangebracht door de de mens; bijvoorbeeld lijnen die je vindt in de natuur (op een blad van een boom bijvoorbeeld). Maak een verzameling van al deze lijnen die je vindt. Je kan er zwart-wit foto's van nemen of je kan ze ook via de frottage-techniek verzamelen. (Zoek via google de frottagetechniek op! Dit is echt leuk om te doen! Een aanrader dus!)
Tip: Daniel Buren is een hedendaagse Franse kunstenaar. Hij is geboeid door strepen. Hij brengt ze op allerlei plaatsen en objecten aan: zeilbootjes, poorten, gebouwen. 'Google' eens zijn werk!
Criteria:
Jouw verzameling bestaat uit minstens 10 verschillende soorten lijnen en strepen.
Noteer goed waar je de lijnen en de strepen hebt gevonden.
Je kleeft de verzameling in je schetsboek. Hiervan maak je foto's die je op je digitaal portfolio zet.
Kies een werk van Daniel Buren dat je tof vindt, maak er een kopie van en voeg het ook bij in je schetsboek en digitaal portfolio. Zeg waarom je dit werk interessant vindt.
Lijnen en strepen
Daniel Buren - Fondation Louis Vuitton, Parijs
Dit werk van Daniel Buren fascineerde me meteen. Het gebouw, ontworpen door architect Frank Gehry was al - zonder het werk van Daniel Buren - een weergave van een indrukwekkend lijnenspel.
De toevoeging van de lijnen en kleuren geven het gebouw nog dat tikkeltje extra. Verschillende dimensies worden toegevoegd: door de gecreëerde patronen krijg je een indrukwekkend schouwspel tussen licht, transparantie, kleur en schaduw.
REFLECTIE: Deze opdracht bevond zich in mijn comfortzone. Op zoek gaan naar lijnen binnen mijn omgeving, maar ook daarbuiten: het is als door een andere bril rondom jou kijken.
Het werd bijna een automatisme: binnenshuis, buitenkomen en elders op zoek gaan naar lijnen en strepen, door mens en natuur gemaakt. Wat me vooral ook bijbleef is de niet te onderschatten rol van licht hierbij. Dan denk ik aan de 2 fotos van de bladnerven. De zon scheen toen volop, waardoor het lijnenspel van de nerven, hun structuur en verschillende diktes mooi tot hun recht kwamen.
Door de lijnen en strepen in zwart-wit te fotograferen, komen ze ook beter tot hun recht. De frottage techniek is ook een fijne afwisseling in werkvorm, én geeft je meteen een andere kijk op het benaderen van lijnen en hun structuur. Het nadien in een schetsboek kleven met notering van wat en waar je ze gevonden hebt, maakt er een overzichtelijk logboek van.