Thematische stage

GEMEENTELIJKE BASISSCHOOL, OVERIJSE

29/08/2020

Op 29 september is het al zover, mijn allereerste stage dag. Na 20 jaar werken terug naar de schoolbanken, best wel spannend!

Juf Annemie ontvangt me meteen met open armen, en in de klas stel ik me even voor.

Door een internetstoring in de voormiddag moet juf Annemie  improviseren en onverwacht kopies gaan maken. Ze vraagt me of ik ondertussen verder wil voorlezen uit het boek 'De ergste juffen en meesters van de wereld' (David Walliams). Ja, graag!

Ik vraag de leerlingen eerst me een korte samenvatting te geven van het verhaal tot dan toe, en daarna gooi ik me in het avontuur van "Juf Ijdeltuit" en haar leerlingen. Met wat stemvervormingen, gebaren en intonaties leef ik me uit. De kinderen zitten ook volledig mee in het verhaal.   

Dit. Is. Zo. Leuk! Voor deze momenten doe ik het!

De rest van de dag breng ik al observerend en druk noterend door. Het wordt me al snel duidelijk dat de klas 4A vol energie zit, heel druk kan zijn met momenten, maar daarom niet moet inboeten aan potentieel.

Het was een drukke chaotische eerste dag. De juf gaf dit zelf ook zo aan, en communiceerde hier openlijk over naar mij toe. Dit is wel fijn. Het is nog het begin van het jaar, ze is zelf nog zoekende naar de geschikte manier van communicatie met haar klas.


05/10/2020

"Dag van de leerkracht". Ook de leerlingen van 4A laten hun grootste hart zien en zetten letterlijk juf Annemie in de bloemetjes. Het doet haar deugd, een hart onder de riem om er weer tegenaan te gaan vandaag.

Vandaag deel ik mijn vriendenblaadjes uit om de leerlingen beter te leren kennen. En stiekem legt juf Annemie mijn 'officiële eerste rode verbeterpen' op mijn schrift. Een attente juf naar mijn hart ...

In de loop van de dag doe ik samen met haar aan co-teaching: ik assisteer tijdens een schrijfoefening, een rekenles, en tijdens de Franse les staan we samen vooraan om de oefening uit te leggen.

FEEDBACK VAN JUF ANNEMIE:

  • "Prettige manier om samen Franse les te geven, omdat Annelies een rijkere taal kan aanbieden. Ze herhaalt veel, toont, vertaalt en gebruikt eenvoudige standaardzinnetjes."
  • "Fijn dat je onder de middag ook mee participeert tijdens het toezicht, 'the real stuff' en dankbare hulp."

NOTE TO MYSELF: Tijdens het rekenen waren de kinderen heel gemotiveerd, ze hadden een doel voor ogen: de Griezelquiz! Moet ik onthouden.


06/10/2020

Vandaag observeer ik een eerste turnles bij juf Anne. Het is opmerkelijk hoe zij de klas kort in hand kan houden, terwijl elke leerling een bal in handen heeft. Ze heeft een mooie opbouw in haar les, van opwarming tot technieken aanleren, van de leerlingen op het einde zich eens goed laten uitleven, tot een afronding met een rustmoment in een kring.

Juf Anne vraagt me de leerlingen terug te begeleiden naar de klas, een hele opgave om dit in stilte te laten gebeuren... Onderweg stop ik de klas in de gang, ik laat ze met een denkbeeldige sleutel hun mond op slot zetten, en zo lukt het. Eens in de klas toegekomen bevestig ik dit ook tov de klas.

De rest van de dag doe ik meermaals aan co-teaching met juf Annemie: maaltafelspelletje uitleggen, taalspelletjes in hoeken begeleiden, de lln begeleiden in hun groepswerk WO, en tijdens de Franse les. Bij die laatste les mogen ze creatief aan de slag, en wordt het duidelijk dat deze klas een artistiek karakter heeft.

Tijdens de speeltijd praten we met de ondersteuner die in de klas komt voor een ADHD-leerling. Juf Annemie is duidelijk begaan met elke leerling, en stelt het welbevinden en vertrouwen van elke leerling voorop!

FEEDBACK VAN JUF ANNEMIE:

  • "Je daagt de lln uit om in stilte naar de klas te komen, slaagt hier in, reflecteert dit meteen klassikaal, en bekrachtigt het slagen ervan. Wow!"
  • "REKENLES_Maaltafelspelletje: Leuke werkvorm! Je geeft ook de trage werkers de kans om tot oplossingen te komen, en moedigt hen aan. Duurt vrij lang, maar hoge betrokkenheid van iedereen."
  • "Opmerkelijk: De rust die je uitstraalt. Geduld met iedereen. Je daagt de kinderen uit om zelf na te denken en laat veel van hen komen. Omgang met X (de ADHD-leerling): Je denkt samen mee na over manieren van aanpakken en reageren. Als hij teveel babbelt, maak je een verwijzing naar de afspraak na de turnles: 'Ik geef jou je sleutel terug.'"

NOTE TO MYSELF: Timemanagement in het oog houden!


08/10/2020

Vandaag observeer ik een les godsdienst. Enorm interessant om te zien hoe juf Annemie P. de lln laat reflecteren over een verhaal. Ze zoekt ook actief én in samenspraak met de lln over hoe de les rustiger zou kunnen verlopen. "Wat zou helpen?"

In de namiddag gaat mijn eerste oefenles van start, spannend! Via een stappenplan laat ik de lln een stressbal maken. De klas wordt in  gedeeld, en juf Annemie maakt een Mondriaan-geïnspireerd werkje met de andere helft. Na 30 minuten wissel de groepen. De lln gingen enorm enthousiast en gemotiveerd te werk. Maar de groepswissel en het opruimen verliepen nogal chaotisch. We (juf Annemie en ik samen) bespreken dit ook even klassikaal na de speeltijd: het gedrag van de lln tov het gedragsbord, en 'wat ging goed, wat liep er fout, en waarom?'

FEEDBACK VAN JUF ANNEMIE:

  • "Dit was echt een sterk moment van co-teaching waarin we elkaar aanvulden, en we samen met de kinderen tot de pijnpunten kwamen: 1. Sommige kinderen waren eerder klaar dan anderen. 2. Er ontstaat chaos. 3. Het opruimmoment. 
  • Oplossingen: 1. De tussendoortjesmap 2. Wat wordt er verwacht tijdens het opruimen."

NOTE TO MYSELF: Timemanagement in het oog houden! Duidelijk communiceren van verwachtingen wanneer de lln klaar zijn.


13/10/2020

Vandaag starten we de dag met mijn tweede oefenles: Beweging! Ik ga de uitdaging aan en wil de leerlingen de "Jerusalema"-dans aanleren. De leerlingen beginnen er ook heel enthousiast mee aan! Leerling X is helemaal niet gemotiveerd, en wil liever apart blijven zitten. Ik laat hem even 'acclimatiseren' aan de dans, en nadien wil hij toch van op de achterste rij mee volgen. Op het einde sluit ik eveneens af, met een rustig kring-moment. Toen de leerlingen zich aan het omkleden waren, is er een discussie ontstaan over "stomme juf Annelies" en "stomme dans". Ik praat er meteen met de betrokken leerlingen over om dit uit te klaren, wat het verschil is tussen de twee. Eens terug in de klas bij juf Annemie, komt dit weer ter sprake, en we bespreken het klassikaal.

Nadien co-teach ik nog mee met juf Annemie. Ik doe toezicht tijdens de toets Taal, terwijl zij de zwakkere leerlingen apart neemt. Ik steek een handje bij bij het verbeterwerk voor Rekenen en bij de Franse les bespreken we samen de kunstwerkjes van de 'Picasso's van 4A"  .

FEEDBACK VAN JUF ANNEMIE:

  • Ik vond het heel sterk hoe je dinsdag omging met het conflictje na de turnles. Het was heel goed hoe je hier een twist aan gaf die ook de discussie kon afronden. Op dat moment stond je er echt als leerkracht, knap!
  • Bedankt voor de hulp bij het verbeteren van de rekenboeken!!! Fijn dat je werk ziet en aanbiedt om hier bij te helpen op een moment dat ik niet weet waar eerst te beginnen... 😉
  • Doordat jij de helft van de klas onder de hoede nam tijdens de toets begrijpend lezen, kon ik met de zwakke lezers even apart gaan, wat voor hen wel goed was.
  • Het is fijn dat je je zo betrokken voelt bij deze klas en het welzijn van de kinderen, dat je actief meedenkt over aanpak, reageren, enz. Het voelt al echt als 'samen voor de klas', alsof we dit al jaren samen doen.
  • Je bent je er misschien niet van bewust, maar jij bent echt mijn redding geweest na een moeizame start met de klas. Ik had bijna de moed opgegeven, maar samen met jou en onder jouw impuls is mijn 'juffenbrein' terug in actie geschoten om na te denken over de aanpak van deze groep. Dus 1000x dank!

NOTE FROM MYSELF: En hier werd ik dan even helemaal stil van....


14/10/2020

Mijn derde oefenles vandaag: Spelling van de "ei"- en "ij"-woorden. Doordat ik de lln vroeg om via hun schrijflei hun antwoord op mijn vraag te laten zien, had ik snel een overzicht bij wie het nog moeilijk gaat. 

Bij het terugkomen van de bib, organiseer ik een "brainstorm"-wandeling in functie van het thema Tijd. Gevolgd door een brainstorm in de klas.

FEEDBACK VAN JUF ANNEMIE:

  • Vlot tempo, maar nog veel rumoer. Dit zou bij mij ook een werkpuntje zijn ;)
  • De lln zijn snel aan het werk, en dus ook terug snel rust.
  • Goed dat je de blz. en nr. van oef. op bord schrijft, dit vermijdt gezeur achteraf.
  • Efficiënte werkvorm met schrijflei (R°: "ei", en V° "ij"), goed idee!
  • Je begeleidt de brainstorm heel goed en gestructureerd, en stelt de 'juiste' vragen. Je reageert steeds heel geïnteresseerd en enthousiast op wat de lln zeggen.

NOTE TO MYSELF: Tijdens de wandeling was het moeilijk om alle lln even betrokken te houden, volgende keer beter in groepjes opdrachten geven.


22/10/2020

Tijdens de les godsdienst, maakt de juf het stil dmv een muziekinstrumentje. Ze legt reeds pro-actief uit wat ze verwacht wanneer lln voelen dat ze zich niet rustig meer kunnen houden: "steek je hand op en ik help je". Leerling X steekt na een tijdje zijn hand op om aan te geven dat het niet meer lukt, samen zoeken ze een oplossing: de juf geeft hem een blad papier waar hij met potloden zijn energie mag op afkribbelen. Dit helpt wel even. Maar na een tijdje weer niet meer, de juf geeft hem een laatste waarschuwing. Voor de rest van de les ben ik naast zijn bank gaan staan, dit hielp hem ook.

Na de speeltijd ga ik aan de slag met mijn vierde oefenles vandaag: Rekenen, van blokdiagram naar staafdiagram en lijngrafiek. Om de lln te motiveren had ik zelf een tabel en blokdiagram opgebouwd gebaseerd op de hobby's van de klas (cfr. de vriendenblaadjes die ik had uitgedeeld). De blokdiagram en staafdiagram verliepen redelijk vlot (dit was herhaling), maar de materie van de lijngrafiek ging er bij sommigen nog moeizaam in...

In de namiddag kwam er nog meer co-teaching aan bod, én mochten de leerlingen tijdens het hoekenwerk de klas klaarmaken voor het Halloween-feestje van volgende vrijdag.

FEEDBACK VAN JUF ANNEMIE:

  • Mooi bordschema, wordt goed systematisch opgebouwd.
  • Kopie voor de lln, heel duidelijk en netjes. Fijn dat je start met gegevens die over de lln zelf gaan.
  • Goede vraagstelling om lln tot het juiste antwoord te krijgen.
  • Lijngrafiek: goede link naar Corona. Het begrip 'evolutie' is nog best moeilijk, maar je legt het consequent uit.
  • Differentiatie: oef. 4: je geeft de lln de keuze om deze al zelf te proberen, of om mee te volgen aan bord.
  • Je bevestigt de lln zowel persoonlijk als klassikaal, tof!

NOTE TO MYSELF: Het tempo zat bij de oefenles Rekenen wel goed, ik heb me goed aan de vooropgestelde planning kunnen houden. Bij de lijngrafiek was differentiatie echt nodig. Dit kwam ook aan bod, maar ik had bij mijn uitleg nog meer aan de lln moeten vragen wie nog uitleg nodig had, én de opbouw van de lijngrafiek beter zélf ook aan bord uitgetekend (het hoe en wat) ipv de oplossing beetje bij beetje te laten zien.


23/10/2020

Juf Annemie bereidt de lln voor op hun toets Rekenen van volgende week: Hoe moeten ze dit plannen? Hoe schrijven ze dit best in hun agenda? Wanneer maken ze best hun oefeningen? En wie vindt er van zichzelf dat hij/zij wat nog best inoefent?

In de voormiddag mogen de kinderen zich uitleven op hun fiets! Juf Anne had de hele Markthallen omgebouwd tot een heus fietsparcours!

Na de speeltijd is het tijd voor mijn 5e oefenles: godsdienst. Ik lees de kinderen het verhaal 'Kikker is kikker' voor, en laat ze door middel van een tekening hierover reflecteren, daarna naar elkaar toe in groepjes bespreken, en vervolgens klassikaal. We bespreken welk fragment er bij de lln is bijgebleven, hoe de kikker zich voelt, hoe zij zich zouden voelen, en of ze dit in hun leefwereld nu ook al eens hebben meegemaakt.

In de namiddag gaan de lln aan de slag met houtskool en pastelkrijtjes om een uil te tekenen. Er komen heel wat kunstwerken weer tevoorschijn! De tips die juf Annemie meegeeft laat ze klassikaal en luidop herhalen, zo zet ze de info beter vast.

FEEDBACK VAN JUF ANNEMIE P. (godsdienst):

  • Zeer expressief verteld, met veel dierengeluiden ;) Je ging niet in op extra geluiden van leerling X. Goed zo! Heel veel aandacht van de lln.
  • Duidelijke afspraken. Goede instructie.
  • Je stelt de lln gerust bij het tekenen, het moet geen mega-kunstwerk zijn.
  • Je stelt duidelijk grenzen tov leerling X.
  • Leerling Y spreekt over 'uitgesloten'. Dit is een interessant gegeven. Je vraagt iets, maar dan besluit je voor hem 'niemand sluit hem uit'.
TIPS:
    • Belangrijk is dat de lln het verhaal kennen. Misschien is het goed om na het vertellen, het verhaal nog even te overlopen, zodat ze ook beter voelen wat ze willen tekenen.

    • Spreken over gevoelens is verdiepen. Belangrijk om hier op in te gaan, of te faciliteren.

NOTE TO MYSELF:
TURNLES: De lln niet te veel van dichtbij willen helpen, maar aanmoedigen om te blijven oefenen, 'vallen hoort daar ook bij'.
OEFENLES GODSDIENST: Wanneer een onderwerp wordt aangesneden, vb. 'uitgesloten', hier verder op ingaan: "Waarom denk jij dat Kikker zich uitgesloten voelt", "Zou jij je ook zo voelen?", "En de anderen van de klas, wat zouden die voelen?", .... => dieper op ingaan en open trekken.


Actieve stage

En dan 17 november was het dan zover: een volledige week als 'juf Annelies' voor de klas!

En wat voor een week... Het was fantastisch, uitputtend, leerrijk, vermoeiend, een rollercoaster van ervaringen en emoties, maar het was het allemaal oh zo waard. Ik probeer de volledige week hieronder even samen te vatten:

Zoals hierboven al vermeld had ik thema voor 'tijd' gekozen. Meer specifiek werkten we doorheen de week onder de werktitel:

"De groeiende grillen van een gebouw: de Markthalle."


BRAINSTORM

De brainstorm die ik organiseerde verliep over 2 delen, enerzijds buiten: bij het terugwandelen van de bibliotheek naar school, anderzijds binnen in de klas aan de hand van een voorgelezen verhaal uit het boek "Hoe maak ik tijd?", aangevuld door foto's.

Bij de wandeling nodigde ik de kinderen op verschillende stopplaatsen uit om rond te kijken en aan te kaarten wat er vroeger anders was, nu anders is, of anders zal worden in de tijd. Ik nam van elke plaats foto's en notities. In het begin waren de kinderen goed enthousiast mee, maar naarmate de wandeling vorderde, verslapte de aandacht. Ze waren niet allemaal betrokken bij de activiteit.

Hier zou ik in de toekomst de leerlingen meer mee kunnen betrekken door ze zelf foto's en nota's te laten nemen van wat ze tegenkomen onderweg, zodat ze zelf actief bezig zijn.

THEMABLOK 01: VERLEDEN
Wat en hoe was de Markthalle vroeger?

Bij themablok 01 "Verleden" gingen de leerlingen op de tablets op zoek naar het vroegere en huidige landschap rond de Markthalle. Via de website Geopunt.be gingen ze aan de slag. Door het duidelijke stappenplan en het eerst klassikaal overlopen ervan, wisten de leerlingen wat ze te doen stonden en konden ze zelfstandig aan de slag. De ene weliswaar al vlotter dan de andere, of met af en toe wat begeleiding van de leerkracht. Maar het "waw"-effect als de Ferrarris-kaart verscheen naast de huidige satelliet-foto was er bij iedereen! De snellere leerlingen hebben nadien nog hun eigen huis opgezocht! Het was enorm fijn om dit effect teweeg te brengen bij de leerlingen.

THEMABLOK 02: HEDEN
Welke mogelijkheden zijn er nu? Wat kan je er nu allemaal mee doen?

In themablok 02 "Heden" werden de leerlingen journalist voor 1 dag. Ze waren enorm gemotiveerd om de schepen te interviewn en namen hun taak dan ook serieus. Ik had de leerlingen in 5 groepen van 4 leerlingen verdeeld, met als onderwerp: 1. Intro 2. Vragen over vroeger 3. Vragen over heden 4. Vragen over toekomst 5. Afronding

Hier had ik de onderwerpen beter anders verdeeld. De leerlingen uit groep 1 (intro) en groep 5 (slot), waren minder 'getriggerd' door hun onderwerp, zij hadden ook liever 'echte' vragen gesteld. Het interview zelf verliep (buiten een technisch, maar snel opgelost micro-probleempje) heel vlot! Ik had dit met een 'generale repetitie' ingeoefend met de kinderen, waardoor ze goed wisten wie wat wanneer moest doen.

THEMABLOK 03: TOEKOMST
Wat zou de Markthalle kunnen worden? Welke functie(s) zou het kunnen krijgen?

In het themablok 03 "Toekomst", doken we letterlijk de Markthalle in, om terplekke te gaan brainstormen over onze ideeën voor de toekomst van de Markthalle. De leerlingen genoten duidelijk van de verandering van omgeving, en lieten hun inspiratie de vrije loop!

Bij de muzische afronding (het 'pimpen' van de gevel) waren er enkele leerlingen die blijven 'hangen' in hun potloodfase. Ze willen het té goed doen, en geraken niet tot aan de afwerking. Hier ging ik geregeld bij langs om hen aan te moedigen steeds een stapje verder te gaan.


Reflectie

  • Aan het thematisch werken had ik mijn handen vol om het verhaal 'juist' te krijgen, en er een logische opbouw in te zetten, zodat er een duidelijk verhaal werd gecreëerd voor de leerlingen. Maar het sloot aan bij hun leefwereld (de verbouwing van de Markthalle = een zaal waar zij turnles krijgen), ze konden zelfontdekkend aan de slag gaan in het opzoeken naar de geschiedenis van het landschap ervan, ze zijn actief mee op zoek gegaan naar ideeën voor de toekomst ervan, waarin ze hun initiatief konden laten zien.
© 2020 Antony De Graaf. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin