Mijn leerplan

Als beginnende student in het tweede Bachelor jaar voor Leerkracht Lager Onderwijs,
staat mijn leerplan heel open. Wat wil ik nog leren? Alles!

Maar er zijn natuurlijk enkele werkpuntjes waar ik extra aandacht aan ga willen schenken:

Timemanagement.

Hoe doe je dit? Een hele les in een blok van 50 minuten? Met een start, kern én afronding? Ik voel nu al bij de eerste oefenlessen dat ik hier snel buiten de aangegeven minuten kleur. Dus dat wordt oefenen, plannen en bijwerken.

Probleemgedrag

BINNEN DE KLAS: Vroeg of laat word je geconfronteerd met verschillende soorten gedrag in de klas. Hoe ga je daar mee om?

BUITEN DE KLAS: Leerkracht zijn stopt niet aan de klasdeur... Hoe ga je om met pestgedrag op de speelplaats? Ruzies? Uitsluitingen? ...


Alvast twee werkpunten. Er zullen onderweg ongetwijfeld nieuwe opduiken.
Ik neem ze allemaal mee.


Mijn leerpad, een kronkelende weg in evolutie ...

Nog voor ik aan mijn stages begon: stond ik vooral stil bij het bovenstaande: wat met timemanagement, en wat met storend gedrag? Maar 2 stages later, zijn er veel meer vragen bijgekomen. Hoe hou je alle ballen tegelijk in de lucht? Er zijn zoveel ballen waar je tegelijkertijd mee rekening moet houden: timemanagement, een positief klasklimaat, preventief inspelen op storend gedrag, leerinhouden beheersen en selecteren, leerdoelen bereiken, differentiëren, ...

Maar waar ben ik nu fier op?

Op korte termijn gezegd ben ik fier op het feit dat ik de laatste stage heb volgehouden. Het was enorm zwaar, een gezin en studies combineren is geen lachertje. Dus hier toch wel een schouderklopje aan mezelf.

Op langere termijn sta ik ervan verbaasd hoeveel ik bijgeleerd heb op 1 academiejaar. Een themastage op poten zetten, leren differentiëren, (proberen) verbindend communiceren, en last but not least: een les voorbereiden natuurlijk.

Waar zitten die knelpunten?

Waar mijn eerste thematische stage vooral tijdrovend was in het voorbereiden van het thema, zat ik bij de tweede stage in mei vast met mijn 'gewone' lessen. Vooral voor Taal had ik moeite met het selecteren uit het overgrote aanbod van de handleiding (Taalkanjers), daar uit selecteren wat nodig was om de doelen voor de les te bereiken, vooral ook binnen een tijdspanne van 50 minuten. Keuzes daar in maken, knopen doorhakken, selecteren en aanpassen. Daar kwam het op neer. Na enkele gesprekken met mijn mentor, verliep dit in mijn 2e stageweek al een pak vlotter, waardoor ik rustiger aan de stagedagen kon beginnen.

Een 2e knelpunt was consistent zijn in het vragen van stilte bij instructies en indien nodig ook bij de uitvoering: hoe zorg je ervoor dat leerlingen in stilte werken wanneer dit nodig is, en dat deze stilte gerespecteerd wordt? Ook hier ben ik in gesprek gegaan met de mentor, en heb ik zijn wijze raad kunnen toepassen.

En nu?

Wat ik meeneem naar volgende stages zijn bovenstaande learnings.
En als allerbelangrijkste tip naar mezelf: vraag raad als je vast zit ...

 


© 2020 Antony De Graaf. Alle rechten voorbehouden.
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin